Quantcast

Sneak Peak: A Glorious Notting Hill Townhouse By Katharine Pooley

Her latest refurbishment shows why she’s been crowned British Interior Designer of the Decade…

A Victorian five-storey villa built on one of Notting Hill’s prettiest and most prestigious streets in the 1850s, recently extended to include three subterranean basements and an overall footprint of 20,000 square feet, The Notting Hill Townhouse is an exceptionally appealing proposition to well-heeled London buyers before they even set floor on the doormat.

But it’s the interior transformation behind that elegant symmetrical façade, carried out over five months for an international client by award-winning design mogul Katharine Pooley, that really dazzles. Juxtaposing colourful, contemporary, large-scale artworks with rock crystal and alabaster chandeliers and the client’s own impressive collection of paintings and sculptural furniture, Pooley has created a space that is both very personal and undeniably beautiful.

On entering the property, the client’s fondness for chromatic exuberance is immediately evident. Glorious saturated accent hues – from the layers of cobalt and azure blue in the drawing room, to burnt orange and deep burgundy tones in the dining and informal living room – are scattered throughout. The perfectly balanced use of colour continues in the canary yellow, lapis, teal, emerald and dusky lilac hues used across each of the seven bedrooms, not to mention the magnificent touches of ink blue and rust in the client’s show-stopping study, which lends an exciting (and very contemporary) painterly feel to the property.

“We worked together to create a highly luxurious interior that showcased the symmetry of the classical architecture, introduced unexpected contemporary design flourishes and featured unusual and edgy detailing,” as Pooley puts it.

Check out our photo gallery below

Below is the Drawing Room of the Notting Hill Townhouse. Pooley chose to use deep, inky blue fabrics for the armchairs and cushions. A rock crystal chandelier hangs in the centre of the room and the space is anchored by an abstract patterned silk floor rug, in washes of cobalt and periwinkle laid upon a hand-polished black timber floor. Hand embroidered silk wallpaper, using a combination of cobalt blue pigment and ochre yellow silk threads, really brings a Japanese landscape effect to life on both end walls of the room.

Looking the other way, you can see the dedicated ‘Piano Room’, featuring a Steinway & Sons grand piano. The piano room features a wall of bespoke joinery and enters out onto a large balcony terrace that is dresses with Mckinnon and Harris exterior furniture and looks onto the lavender and hydrangea filled gardens below.

The informal living room on the ground floor, seen below, has a silver travertine feature fireplace wall as its focal point and features joinery built around striking alabaster wall lights and a large burnt orange artwork from the client’s collection of contemporary art. Walls in this open plan space are papered in a Philip Jeffries silk wallpaper.

The spa is designed around a central relaxation area which opens through into the gym, treatment rooms and pool, which can be viewed through the large glass dividing wall. The relaxation area features a hidden kitchen and juice bar behind the bronze and resin wall paneling. Other details include a crystal chandelier in the form of swirling water overhead, lit so as to reflect in the glass panelling. Much of the rest of the interior is inspired by the client’s love of Japanese art; clean lines and luxurious finishes are tempered with shades of jade green white and limestone. Two large Japanese artworks sit beside the minimalist black lines of the feature staircase.

Pooley wished to create a light and airy pool area and so the pool is clad in soft cream limestone, and has a large light well running its full length. She also commissioned a large ‘living-wall’ made of moss and foliage, which adds a vivid green backdrop to the diving figure sculptures and attractively softens the space’s acoustics. Pooley also commissioned two sculptural figures in wire mesh by artist Nikki Taylor to hang above the pool.

The master bedroom on the townhouse’s seventh floor features canary accents. Shades of dandelion and daffodil are layered against beautiful, hand-painted silk wallpaper with a botanical theme. The four poster bed was made bespoke to Katharine Pooley’s design and the curtains feature an embroidered leading edge.

The Home cinema was built with a classic Art Deco feel incorporating leather suede timber and bronze paneling with feature wall lights. Aubergine and charcoal fabrics add a cosy richness.

The meticulously designed, subterranean games room spans the entire width of the property. It features billiards tables, a poker table and a ping-pong table. The same emerald green accent features throughout this space and a large canvas by Australian painter David Hinchliffe slides back to reveal the client’s glass sided car lift behind.

Red brick on the back wall adds warmth while a dark timber floor anchors the space and gives an intimate feel. Feature shelving displays accessories from Pooley’s boutique and the clients collection or mementos. The bar is clad in malachite and features geometric crystal hanging pendants.

The garden and terrace furniture is by McKinnon and Harris. Soft grey limestone paving is surrounded by contrasting layers of tightly sculpted hedging and cascades of hydrangeas. Pooley chose orange accents for the table setting. The garden includes a fire pit and seating area as well as a long dining table on the limestone terrace there is also a summer house which the client can use as a home office.

 

 

Read More On:

More Shelter

Comments